

New Jersey 2-Day Offshore Wind Bootcamp Training

Organizers:

New Jersey Institute of Technology

New Jersey Economic Development Authority

Date: 20 – 21 June 2023

Venue: Agile Strategy Lab, New Jersey Institute of Technology, Newark, New Jersey, United States

Objective: This 2-day offshore wind training bootcamp is for university students and engineers who are interested in starting a career in offshore wind industry to gain initial knowledge and understanding. The event aims to cover the general aspects of offshore wind farms. This bootcamp training will issue certificate of completion with 14 hours of PDH. Approximately this bootcamp is equivalent to a 1-credit course. If a participant passes the examination (multiple-choice questions) at the end of the bootcamp, this course can constitute towards a graduate certificate in the offshore wind education program under planning at NJIT.

Target audience: There are no pre-requisite course requirements. Participants are expected to have an educational background in college-level or advanced-placement level of engineering or physical sciences. The bootcamp aims to provide a short-term, rigorous, fast-paced, and focused fundamental training to help practicing engineers, researchers, and graduates to transition from traditional power engineering roles into the new field of offshore wind energy.

Bootcamp Outline

Program	Topics	Duration	Instructors/Speakers
	Day 1 (20 June, Tue)		
8:30am –	Breakfast		
9:00am		1	
Chair	Chair opening: NJIT	10 mins	NJIT (Philip Pong)
opening			
(9am –			
9:10am)		45	
Keynote	Opening Remarks: NJEDA	15 minutes	NJEDA (Jen Becker)
opening			
(9:10am –			
9:25am) Course 1	Offshore Wind Farm Overview: Site selection	1.5 hours	Atlantic Sharas (Daug
(9:25am –	criteria, key environmental considerations,	1.5 hours	Atlantic Shores (Doug Copeland)
(9.23am – 10:55am)	wind farm design, array design, overview of		Copeland
10.55411)	major equipment in an offshore wind farm,		
	foundations and substructures review, etc.		
Course 2	Generation: Components of a wind turbine	1.5 hours	Vestas (Henning
(10:55am –	generator, power curves and capacity factor,	10 110 110	Schmitt)
12:25pm)	power production, energy yield assessment,		
- 1- 7	wake effects, turbine technology, evaluating		
	wind turbines, etc.		
12:25pm –	Lunch		
1:10pm			
Course 3	Offshore Wind Export Cable Systems: Export	1.5 hours	BurnsMCD (David
(1:10pm –	cable system review, cable transition at		Slee)(virtual)
2:40pm)	landfall, onshore cable system, cable		
	protection and control, cable selection,		
	developing cable route, etc.		
Course 4	Offshore Substations: AC/DC & DC/DC	1.5 hours	Siemens (Eugen
(2:40pm –	conversion, major equipment with the OSS,		Starschich)
4:10pm)	offshore meshed grid		
	Day 2 (21 June, Wed)		
8:30am –	Breakfas	it	
9:00am	Denals A namel discussion with E namelists		Madaratary DCCC
Panel forum	Panel: A panel discussion with 5 panelists	~1.5 hours	Moderator: PSEG (Elizabeth Gostkowski)
(9am – 10:30am)	hosted by a moderator on the latest industrial developments and career prospect		Panelists: Siemens
10:30am)	in offshore wind		(Eugen Starschich),
			Atlantic Shore (Megan
			Hayes), BurnsMCD
			(Tony Appleton),
			NJEDA (Julia Kortrey),
			Hatch (Dan Kell)
Course 5	Grid Interconnection: Introduction to	1.5 hours	PSEG (Chad Watson /
(10:30am –	ISOs/RTOs, grid interconnection process,		Rafael Wilches)
12pm)	review of PJM studies, etc.		,
12pm –	Lunch	•	
12:45pm			

Course 6 (12:45am – 2:15pm)	Wind Policy: Wind Power Policy, Regulation, and Environmental Aspects	1.5 hours	Atlantic Shores (Megan Hayes)
Course 7 (2:15pm – 3:45pm)	Operation and Maintenance : O&M required on wind turbines and major components across an offshore wind project, maintenance cycles for major equipment	1.5 hours	Atlantic Shores (David Wang)
Examination (optional) (3:45pm – 4:45pm)	Attendees will take an exam comprising of ~40 multiple choice questions from all the courses and a survey	1 hours	Proctored by Philip Pong (NJIT), Abdellatif El Mouatamid (NJIT)

Event mode:

Audience: In-person

Further questions: Prof. Philip Pong (<u>philip.pong@njit.edu</u>, 973-596-3533), Department of Electrical and Computer Engineering, New Jersey Institute of Technology, Newark, New Jersey

